Süper Ekslibris

Hatice Öz Pektaş

Abstract


Matbanın icadıyla kitapların çoğaltılabilmesiyle bir aidiyet ihtiyacı olarak ortaya çıkan ekslibrisin kitap cildi üzerine damga ile uygulanan bir türü olan süper ekslibris günümüzde aktif olarak kullanılmasa da 19. yüzyıl sonlarına kadar yapımına devam edilmişltir. Süper ekslibris, “supralibros” kitap cildine kitabın sahibinin adının, armasının, ad soyadının ilk har erinin veya monogramının damgalanmasıdır. Kişisel ciltleme olarak da kullanılabilir. Araştırmada süper ekslibrisin ortaya çıkışı, uygulamaları, estetik niteliği, teknikleri ve koleksiyonerliği incelenerek değerlendirilmiştir. 


Keywords


ekslibris, süper ekslibris, armalı kapaklar, kişisel kütüphane, kişisel ciltleme

Full Text:

PDF (Türkçe)

References


Keş Y. (2016). “Ekslibrislerde Biçim, İçerik ve Estetik”. EX-LIBRIST Uluslararası Ekslibris Dergisi, Sayı 5 - Haziran 2016, İstanbul.

Glossary P-Z (2017) Erişim: http://bindings.lib.ua.edu/glossary3.html, erişim tarihi: 25.01.2017

Bookplates and Ex Libris (2017) Erişim: http://www.abdn.ac.uk/historic/Collection_ highlight_archives_jan07.shtml, erişim tarihi: 25.01.2017

Mitchell L. D. (2010) In Search of Supralibros at The Private Library, Erişim: http:// privatelibrary.typepad.com/the_private_library/2010/10/in-search-of-supralibros- at-the-private-library.html, erişim tarihi: 25.01.2017

Pektaş H. (2014). Exlibris. İED İstanbul Exlibris Derneği Yayınları. Ekim 2014, İstanbul. Rödel Klaus (2002) Super Exlibris for Swedish kings and queens, nobility, celebrities and institutions, Frederikshavn Kunstmuseum & Exlibrissamling.


Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 License.