Journal History

An Ex-libris or bookplate is a small graphic label or print, which is glued to the inside cover of a book with the purpose of identifying its owner. The Latin phrase 'Ex libris...', means the books of..., and is usually followed by the name of the owner of the book, who can be an individual or an institution. In general, ex-libris are commissioned artists by persons wishing to mark the ownership of the volumes of their library in a more decorative and elegant way than by just writing their name inside. Printed ex-libris have been used in this way for over 500 years, although earlier hand-painted ones are known and even small ceramic plates which were attached to papyrus scrolls, saying that they belonged to the library of Pharaoh Amenophis III.
Today, contemporary ex-libris are often made by artists more for exchange between collectors than for marking the ownership of books. They tend to be closer to limited editions of free graphics than to bookplates. But real ex-libris for use in books are also commissioned, collected and studied widely.

 

Ekslibris, kitapseverlerin kitaplarının iç kapagına yapıştırdıkları üzerinde adlarının ve deıişik konularda resimlerin yer aldıgı küçük boyutlu grafik çalışmalardır. Kitabın kartviziti ya da tapusudur.İngilizce "Bookplate" olarak da bilinen Ekslibris, kitap sahibini tanıtır, onu yüceltir ve kitabı ödünç alan kişiyi geri getirmesi konusunda uyarır. Bir mülkiyet işareti, sahiplenme göstergesi olmanın yanında kitabın hırsızlıga karşı korunmasını saglama işlevinin de oldugu söylenebilir. Sözcük olarak ...'nın kitabı, ...'nın kitaplıgına ait veya ...'nın kütüphanesinden anlamına gelir.
Ekslibris önemli bir iletişim aracıdır. Bir ihtiyaç grafigi olarak dogmasına karşın, estetik kaygılarla yapılan özgün yapıtlardır. Sanatı, insanın elleri arasına, kitapların içine kadar getirir, onun büyüleyici sıcaklııını hissettirir. Çok uzun bir geçmişe sahip bu sanat dalı, yapıldıgı döneme ait kültürel, tarihsel özellikleri günümüze taşıması nedeniyle de ilgi çekmekte, sanatçılar ve koleksiyoncular arasında önemli bir degiş tokuş objesi olarak kullanılmaktadır. 



ISSN: 2148-6174